Lundström och Thors besökte Veikko Virtanen

by

I lördags besökte Finlands Migrations- och Europaminister Astrid Thors och riksdagsledamoten Nina Lundström Suomikoti ett äldreboende för finsktalande i Enskede, där Veikko Virtanen bor.

Virtanens fall blev uppmärksammat förra året när han fick kämpa länge innan Vaxholms kommun till slut lät honom flytta till Soumikoti. Virtanen är 90 år och krigsveteran, svensk medborgare men pratar bara finska.

Det blev ett glatt samtal med många skratt och naturligtvis ett besök i bastun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astrid Thors besök är en del av Svenska Folkpartiets valkampanj för att lyfta upp minoriteters rätt till sitt eget språk.

I riksdagsvalet 17 april i Finland går SFP till val för ett fortsatt tvåspråkigt Finland. SFP vill också i fortsättningen se ett Finland med två nationalspråk; svenska och finska. Tvåspråkigheten ska stärkas genom att undervisningen i svenska reformeras och inte bli frivillig.

SFP går också till val för att äldre skall få spendera sina sista år i lugn och ro på sitt eget modersmål. Genom ett fortsatt tvåspråkigt Finland kan finska medborgare få vård på det språk de helst talar, svenska eller finska.

På samma sätt anser SFP och FP att äldre finländare i Sverige ska få äldreomsorg på sitt modersmål.

Läs mer om besöket här

Mer om svenska Folkpartiets valkampanj hittar du här.

Mer om Veikko Virtanens fall kan du läsa här.

Annonser

%d bloggare gillar detta: