Fp-kommunalråd på DN-debatt idag

by

 

tisdag 5 apr 2011

Kommuners balanskrav orimliga
I en debattartikel i DN uppmanar Anders Ekegren, Birgitta Rydberg och Lotta Edholm med flera finansminister Anders Borg och regeringen att ta tillvara möjligheten att ändra det kommunala balanskravet. 19 kommunalråd, landstingsråd och gruppledare från Folkpartiet i Stockholms län kräver att statens balanskrav på kommunernas ekonomi förändras.

”För att ge stabila förutsättningar för välfärden måste det kommunala balanskravet förändras. Det orimliga kravet på kommunerna att varje år ha balans i ekonomin får negativa konsekvenser för välfärden. När kommunerna inte kan planera över flera år och använda sig av tidigare års överskott, blir resultatet en kortsiktig ekonomisk hushållning”.

Så skriver de 19 folkpartisterna och konstaterar avslutningsvis:
”Det är viktigt att kommunernas ekonomi hålls i balans. Vi anser dock att kommun- och landstingspolitiker måste få ta ett mer långsiktigt ansvar. Balanskravet borde därför justeras till att omfatta en konjunkturcykel, exempelvis en tidsperiod om fem år. På så vis kan kommunerna skörda frukterna av sin goda hushållning i goda tider och värna välfärden även när konjunkturen är hårdare.”

Hela artikeln och alla undertecknare finns här: http://www.dn.se/debatt/kommuners-balanskrav-orimliga

Annonser

%d bloggare gillar detta: