Förslag om assisterad befruktning av singlar

by

Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Folkpartiet i Stockholms Stad, skriverBarbro Westerholm idag tillsammans med två av sina allianskollegor i riksdagens socialutskott på SVD Brännpunkt. Där berättar de att de kommer att lägga ett gemensamt förslag om att regeringen ska lagstifta för att ge ensamstående kvinnor möjlighet att inseminera sig.

”Vi menar att politiken behöver ta sin utgångspunkt i att familjer är olika med varierande behov och livsmål, men med samma grundläggande värde”, uttalar de bland annat i artikeln.

Annonser

5 svar to “Förslag om assisterad befruktning av singlar”

 1. Peter Says:

  En än mer ojämställd lagstiftning är alltså vad Folkpartiet föreslår. Män har redan färre rättigheter och färre möjligheter än kvinnor när det gäller barn och föräldrarskap.

  http://mansnatverket.org/mansfragor.php

  Nu vill alltså Folkpartiet göra denna ojämställdhet ännu större. Pappor ska inte lägre ses som viktiga för barn och barn anses inte längre ha rätt till båda sina föräldrar. Kvinnas ”rätt” till ett eget barn ses alltså som viktigare än barnets rätt till båda sina egna föräldrar.

  Tack för mig! Jag har röstat på Folkpartiet under många år, men när man inte längre står upp för barnen och inte heller står upp för jämställdhet mellan män och kvinnor så får det vara!

  Tack och adjö från mig!

 2. Bra besked om insemination | Martin Andreasson (FP) Says:

  […] Ekot, SVT. I bloggosfären bland andra Heidi Avellan, Thomas Böhlmark, Maria Abrahamsson och Folkpartibloggen. Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna […]

 3. Martin Andreasson Says:

  Peter: Några frågor till svar. Menar du att all givarinsemination är lika fel, och vill du i så fall förbjuda all sådan insemination? På vad grundar du annars din beskrivning om att detta är en fråga som ställer pappor mot mammor?
  Alla som ställer upp som donatorer till medicinska spermabanker ställer ju upp frivilligt i full vetskap om att de kommer att bidra med sina gener men däremot inte få rättsligt faderskap till barnet. Och detta gäller oavsett om donationen sker till ett tvåkönat par, ett enkönat par eller – som nu föreslås – ensamstående. Menar du i så fall att den som donerar till en spermabank ska räknas som barnets rättsliga far?
  Är du lika mycket motståndare till att ensamstående tillåts bli adoptivföräldrar eller att ensamstående tillåts bli särskilt förordnade vårdnadshavare? Om inte, vad gör att det är OK medan just denna fråga skulle handla om att ställa kvinnor mot män?

 4. Johannes Westlund Says:

  Martin: Är du också för surrogatmödraskap? Det är ju faktiskt kvinnor som helt frivilligt ställer upp i full vetskap om vad det kommer att innebära. Eller är det bara när kvinnor får förmåner du är med på barrikaderna?

 5. Martin Andreasson Says:

  Johannes: Den jämförelsen haltar, eftersom det är två helt olika frågor såväl biologiskt som tidsmässigt. Att det ena handlar om att lämna sperma under ett tillfälligt besök på kliniken, och det andra om att i nio månaders tid bära ett foster i sin egen kropp, torde vara tillräckligt för att visa att det är skillnad på situationerna.

  Det är alltså viktigt att göra en saklig och genomtänkt prövning av frågorna var och en för sig. Det finns ingenting som säger att det ena per automatik leder till att det andra också borde vara tillåtet.

  En bättre jämförelse är i så fall mellan äggdonationer och spermadonationer, vilka ju båda är tillåtna. Men också där finns ju skillnader som gör att frågorna kan prövas för sig.

  Vad gäller surrogatmödraskap/värdmödraskap är Folkpartiets åsikt att frågan om barnens och värdmödrarnas situation borde utredas och att erfarenheter från andra länder borde inhämtas. Personligen anser jag att det borde kunna gå att hitta formerna för att tillåta detta i lagreglerade former. Men detta är som sagt en helt annan fråga.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: