FP vill ha en ny Stockholmsöverenskommelse om trafiken

by

Folkpartiet Liberalerna i Stockholms län vill att stat, kommuner och landsting genomför en ny Stockholmsförhandling. Representanter för alla partier behöver sitta ned för att i en helhet ta sig an Stockholmsregionens utmaningar, som förändrats kraftigt sedan den senaste Stockholmsöverenskommelsen 2007. 

Uttalande från förbundsårsmötet FP Stockholms län

– Folkpartiet har länge förespråkat en utbyggd tunnelbana. Det är glädjande att Moderaterna har svängt så att de tillsammans med oss och övriga partier nu kan börja planera en förlängning av blå linje till Nacka. Men en ny tunnelbanelinje är inte nog, hur betydelsefull den än är för att knyta samman norra och södra länet, säger Erik Ullenhag, förbundsordförande för Folkpartiet Liberalerna i Stockholms län.

– Med alla nya invånare i Stockholmsregionen behöver kollektivtrafiken och även vägnätet byggas ut kraftigt – mer än vad man förutsåg 2007. Det betyder att många angelägna projekt behöver lyftas – spårlösningar till Barkarby, Täby, Danderyd och Nya Karolinska/Hagastaden. Angelägna projekt som ännu inte genomförts som tvärbanornas utbyggnad och Spårväg Syd har blivit än viktigare, säger Erik Ullenhag.

– Vi vet att Stockholmsregionens tillväxt gynnar hela Sverige, och vi vet också att den övervägande delen av kapacitetsproblemen i trafiken i Sverige finns här i Stockholmsregionen. Staten måste därför ta sin del av ansvaret – och med en ny Stockholmsförhandling om trafiken kan stat, kommunerna och landstinget gemensamt sitta ner och ta det ansvaret, säger Erik Ullenhag.

Malin Danielsson under trafikdebatten på förbundsårsmötet

Annonser

Ett svar to “FP vill ha en ny Stockholmsöverenskommelse om trafiken”

  1. Anders A. Aronsson Says:

    Ett bra initiativ, men inkludera då även Uppsala. Strömmen av pendlare och andra resenärer går över länsgränser som inte får hindra effektiv kollektivtrafik. Nu är det trångt, mycket trångt, inte bara på tågen och Upptåget i rusningstrafik – framförallt är det trångt, mycket trångt, på spåren från Uppsala och söderut. SJs pendel till Stockholm, Upptåget och alla tåg till Dalarna, Gälvle och vidare norrut, ska samsas även med godstrafik. Vore ju bra att få över mer godstrafik på järnväg, utöver att ambitionen är att fördubbla kollektivtrafikresandet (från 2008 – 2020). Ett mål vi har politisk enighet om.
    Anders A. Aronsson, ordförande
    FP Uppsala kommunförening

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: