Erik Ullenhag besökte Hovsjöskolan och Södertälje Basketbollklubb

by

I måndags gästade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) Södertälje. Först på programmet stod ett besök på Hovsjöskolan. Efter att först ha ätit lunch med representanter från elevrådet deltog Erik i två lektioner, en med en klass från årskurs sju och en med en klass från årskurs nio. Samtalet med sjundeklassarna kretsade kring allt från elevernas framtidsdrömmar och mobbning till det pågående kriget i Syrien. I mötet med niondeklassarna vändes perspektiven och eleverna fick tänka sig in i en situation där de själva skulle utgöra Sveriges regering och bestämma över vilka satsningar som skulle göras. I den efterföljande diskussionen blev det uppenbart att politik sällan handlar om rätt och fel. Alla har lika mycket rätt till sin åsikt och vem som helst kan starta ett politiskt parti för att försöka få igenom sina förslag. Innan Erik lämnade Hovsjö för den här gången träffade han också skolledningen och skolans elevhälsoteam.

Därefter åkte Erik vidare till Täljehallen för ett möte med representanter för Södertälje Basketbollklubb. Klubbledningen bjöd tillsammans med A-lagsspelarna Dino Pita och Helena Kurt på en presentation av klubbens verksamhet. Med på mötet var också Mats Siljebrand, gruppledare för Folkpartiet i Södertälje. Särskilt diskuterades klubbens framgångsrika arbete med att rekrytera ungdomar. Att tröskeln för att börja spela basket är låg – det kostar t.ex. mindre än de flesta andra sporter – bidrar tveklöst till dess popularitet. Men under samtalets gång blev det tydligt att SBBKs framgångsrika ungdomsverksamhet framförallt är en produkt av en målmedveten satsning på att locka ungdomar från alla olika delar av Södertälje. Och av en förmåga att lyckas attrahera tjejer i lika hög utsträckning som killar. När det gäller det senare har inte minst fotbollen en lång bit kvar.

Innan besöket avslutades hann Erik också titta in på på Mötesplats Täljehallen, som sedan ett par veckor huserar i SBBKs lokaler. Det är ett samarbete mellan SBBK och enheten Ung fritid på Kultur- och fritidskontoret. Tanken är att erbjuda ungdomar mellan 13 och 18 år en mötesplats, där de kan prova på olika sporter eller bara umgås och ha kul tillsammans.

Lunch på Hovsjöskolan

    Lektion med klass 9c

Besök hos SBBK

Annonser

%d bloggare gillar detta: