Förnyelse från söder till norr

by

I lördags var det dags för Folkpartiet i Stockholms läns årliga förnyelsekonferens. Omkring 70 gruppledare, ordförande och politiska sekreterare var på plats på Bonniers konferenscenter. Dagen inleddes av förbundsordföranden Erik Ullenhag som blickade framåt mot valen 2014. Han talade bland annat om betydelsen av att ständigt återvinna väljarnas förtroende. I en tid då väljarströmmarna blir allt rörligare är det parti som försöker luta sig mot gamla meriter illa ute. Och om att det personliga mötet blir allt viktigare i takt med att medielandskapet förändras. Om det vittnar inte minst Obamakampanjens framgång.

Därefter fick deltagarna lyssna till Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Torkild StrandbergHan var inbjuden till konferensen för att berätta om FP Landskronas resa från att ha fört en tynande tillvaro med endast två mandat i fullmäktige till att nu leda kommunen med 15 mandat i ryggen. Torkild bjöd på en engagerande berättelse om hur föreningen vänt på perspektiven i landskronapolitiken och tagit hjälp av invånarna för att skapa en ny politik för kommunen. Utgångspunkten har varit ett nytt, öppnare, sätt att kommunicera med allmänheten. Det i sin tur har byggt på en betydande omstöpning av FP Landskronas egna organisation och strategi. För att bidra till verklig förändring måste man vara beredd att börja med att förändra sig själv!

Innan det var dags för länsförbundets vice ordförande Nina Lundström att summera dagen tog en annan särskilt inbjuden gästtalare plats framför publiken. Håkan Lindh, oppositionsråd (FP) i Skellefteå.  Han tog med åhörarna på en annan fascinerande resa. FP Skellefteås väg från att vara kommunens minsta parti till att bli det största oppositionspartiet. Och detta på bara tolv år. Håkan sammanfattade framgångsformeln i två ord: Öppen nominering. Genom att öppna sig utåt har FP Skellefteå inte bara rekryterat många nya medlemmar och kompetenta politiker. Föreningen har också byggt upp en helt ny relation till skellefteåborna. Dagens andra exempel på vad som är möjligt att uppnå för den som vågar ompröva gamla arbetsmetoder och skapa utrymme för förändring.Håkan Lindh

Läs också Gunnar Andréns blogginlägg om Förnyelsekonferensen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: