Det brådskar med tunnelbanan

by
Martin Andreasson, ledamot i förbundsstyrelsen.

Martin Andreasson, arbetsutskottets ordförande för Folkpartiet i Stockholms län.

Stockholmsregionen lockar! Aldrig förr har så många människor bott i vårt län: förra året passerades 2,1-miljonersstrecket med råge.

Om prognoserna slår in kommer ytterligare 300 000 människor att bo i länet i början av 2020-talet. I mitten av århundradet kan det bo över 3 miljoner i vårt län.

Det är fantastiskt att fler söker sig till Stockholms län, men därför brådskar det också med beslut som kan skapa förutsättningar för att vardagen ska fungera i en folktätare region.

De trafikinvesteringar som nu pågår är visserligen nödvändiga, men helt otillräckliga. Både miljöskäl och demografiska skäl talar för att det krävs en fortsatt kraftig utbyggnad av infrastrukturen, och då är det kapacitetsstarka trafikslag som tunnelbanan som betyder mest för de stora resenärsströmmarna.

Jag baxnade när Moderaternas trafiklandstingsråd Christer G. Wennerholm härom året sade att tunnelbanan är färdigbyggd. Det har han lyckligtvis fått backa från, tack vare påtryckningar från bland annat Folkpartiet.

Nu har processen äntligen påbörjats för att förlänga blå linjen till Nacka, men det är viktigt att också diskutera fler projekt. En utbyggnad av tunnelbanan till Täby centrum och Arninge, som Folkpartiet förespråkar, skulle betyda mycket för möjligheten att bygga fler bostäder i nordost. Även Hagastaden vid nya Karolinska sjukhuset behöver få en kollektivtrafikförsörjning som klarar en växande regions behov, bara för att nämna några exempel.

I dag kan vi tacka de framsynta politiker som på 1950–70-talet gav Storstockholm en modern tunnelbana. Men när tunnelbanan var i princip färdigbyggd 1975 hade Stockholms län en och en halv miljon invånare. Om tio år väntas den vara två och en halv miljoner.

Det är dags för oss att vara lika framsynta i dag. Det brådskar att bygga ut tunnelbanan.

Martin Andreasson

Martin Andreasson bloggar också här och här.

Annonser

%d bloggare gillar detta: