Sparka igång din läsning!

by
Vibeke Bildt ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Huddinge vibeke.bildt@huddinge.se

Vibeke Bildt ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Huddinge vibeke.bildt@huddinge.se

I Huddinge har tjugo fotbollskillar och deras fäder kommit igång med ett läsprojekt tillsammans med biblioteket. Naturligtvis började man med att läsa Zlatans bok!

Vår bibliotekschef – som inte bara gillar böcker utan även fotboll – fick en idé; skulle inte biblioteket kunna kontakta en av Huddinges fotbollsklubbar för att erbjuda en rolig och stimulerande bokträff för just dem?

Sagt och gjort, man kontaktade Huddinge IF, en av Huddinges äldsta fotbollsklubbar (100 år 2012!) och tillsammans med informationsansvarig i klubben skickade man ut en gemensam inbjudan till laget P02 (pojkar födda 2002) och deras pappor. Tjugo pojkar med pappor (eller annan vuxen man i deras närhet) nappade och kom till första mötet på biblioteket. Väl där möttes man av personalen som hade fyrtio presentpåsar med Zlatans bok till varje deltagare.

Efter denna första träff bestämdes ytterligare en träff och sedan gick var och en hem till sig för att läsa boken. Innan allt detta drogs igång hade biblioteket sökt stöd från Statens kulturråd, vilket beviljats med 40 000 kr. Även Jag är Zlatan Ibrahimovic- bokens förlag sponsrade genom att ge bort fyrtio exemplar av den.

Den andra träffen var samtidigt ett möte med Zlatanbokens författare, David Lagercrantz och blev en stor succé. Det flesta deltagare hade läst boken till mötet och diskuterade livligt. De flesta av pojkarna hade inte läst någon bok tidigare.

I höst fortsätter projektet med en ny bok – Arne Norlin och Andrea Palmaers Motståndarna. Även denna omgång kommer gruppen att gästas av författarna för diskussion. Även förre förbundskaptenen Tommy Söderberg är inbjuden som gäst.

Syftet med detta projekt är självfallet att väcka läslust och också att jämna ut den läsklyfta som finns mellan kvinnor och män och som vi har kunnat finna i kommunens biblioteksstatistik. I en tid då läsning är alltmer ”konkurrensutsatt” av andra medier så är det viktigt att försöka försvara bokens roll, inte minst därför att boken har stor betydelse för läsförståelsen och vi vet att denna sjunker: många elever kan läsa, men de förstår inte vad de läser.

Här har naturligtvis skolan en stor uppgift att fylla, men vi bör nog göra mer än så. Samarbetet mellan Huddinge IF och vårt bibliotek har visat på en framgångsrik väg att nå nya grupper och att kunna väcka deras lust att läsa.

Vibeke Bildt

Fler blogginlägg av Vibeke Bildt finns på FP:s blogg i Huddinge

Annonser

%d bloggare gillar detta: