Nu ska smöret förbjudas

by
Lotta Edholm skolborgarråd i Stockholm

Lotta Edholm skolborgarråd i Stockholm

Som skolpolitiker råkar man ibland ut för lite oväntade händelser. Ni vet, den där typen av frågor som man inte väntade sig vara tvungen att hantera när man steg upp på morgonen. En sådan fråga är smörets vara eller inte vara i våra skolmatsalar.

Allt började med att en helt enig utbildningsnämnd antog förslaget till ny kostpolicy för skolmaten i Stockholm. Föga anade vi då att detta i praktiken innebar att allt smör på mackorna skulle bytas ut mot lättmargarin.

Det blev vi dock varse när stadens rektorer och matbespisningspersonal började ta bort smöret. Naturligtvis ledde det till att arga föräldrar började höra av sig. Varför får inte deras barn längre äta smör på mackan?

Det visade sig att för att kunna följa Livsmedelsverkets råd så måste smöret, i praktiken, bort. Visserligen kan man ha kvar smöret till smörgåsen, men det innebär att fetthalten i den övriga maten skulle behöva sänkas avsevärt. Det innebär, i sin tur, att maten skulle bli mindre aptitlig eftersom fett är en viktig smakbärare.

För mig är frågan om skolmaten ganska enkel. Barnen behöver äta ganska mycket mat till lunch för att orka med skoldagen. För att detta ska ske måste maten vara rimligt god och det måste finnas valmöjligheter eftersom alla barn inte gillar allt. Visserligen skulle man kunna ta bort fettet på mackan helt och hållet, men det skulle leda till att fler barn blev hungriga på eftermiddagen.

Efter att bl a föräldrar gjort oss uppmärksamma på de smått orimliga konsekvenser som vårt beslut fått, enades utbildningsnämnden om att återigen tillåta smör i skolan. Detta trots att vi är fullt medvetna om att detta sannolikt strider mot Livsmedelsverkets rekommendationer.

Barnfetma är ett stort problem i samhället. Naturligtvis beror den dock inte främst på att barnen äter för mycket smör på smörgåsen i skolan eller på att skolmaten innehåller för mycket fett. Barnfetma beror på att många föräldrar ger sina barn för dålig mat och att barn rör på sig för lite. Om skolmaten är tillräckligt god och inbjudande, men med lite för högt fettinnehåll, så kan det förhoppningsvis leda till att barnen inte äter en massa skräpmat på eftermiddagen.

Att eleverna äter skolmaten är viktigare för mig än att maten innehåller exakt rätt mängder av allt. Självklart ska skolmaten vara så näringsrik som möjligt, men den blir helt meningslös om den inte hamnar i barnens magar.

Lotta Edholm

Läs även Lotta Edholms debattartikel  på DN Stockholmsdebatt

Lotta Edholms blogg

Annonser

%d bloggare gillar detta: