Om att sätta en kommun på kartan på gott och ont

by
Lars Johansson

Lars Johansson gruppledare i Botkyrka

I Botkyrka kommun där jag är verksam sitter Folkpartiet i opposition tillskillnad från de flesta andra kommuner i länet. Det är ingen fördel att sitta i opposition det kan jag säga direkt.

Visserligen slipper man det tunga ansvaret, men samtidigt är frustrationen stor över att inte kunna få igenom sina förslag och idéer.

Följer man Botkyrka i medier är det lätt att få bilden av Botkyrka som en framåt kommun som är häftig, nytänkande och spännande.

Vi kan läsa, höra och se att Botkyrka ska ha vertikala växthus, nycirkus, filmproduktion och nya idéhus.Detta låter imponerade på folk utanför kommun. Oj vad mycket kul det händer i Botkyrka, får jag höra av vänner och bekanta.

Och visst låter allt detta kul, men för oss som bor och verkar är det mindre kul. För allt detta ska betalas och det får kommunens skattebetalare stå för. En snabb blick på kommunens årsredovisning för år 2012 kan ge sken av att vi har råd med allt detta i Botkyrka. 154 miljoner kronor i överskott är inte så illa.

Men skalar man bort alla engångseffekter m.m. så krymper överskottet till bara 59 miljoner kronor. Det är mycket pengar, men sämre än budget och det avkastningskrav som kommunen ska följa.

Ändå fortsätter den röd/gröna majoriteten att skapa nya ”landmärken” i Botkyrka. Ett tänkt idéhus i kommundelen Tullinge, önskat av PRO, är ett sådant. Världsberömda arkitekter är inbjudna för att vara med och skissa på idéhuset.

Samtidigt är flera skolor i Tullinge i behov av renoveringar och upprustning. Skolorna är trånga, slitna och har en mycket dålig arbetsmiljö för såväl lärare och elever. De äldre önskar ett nytt äldreboende i kommundelen så att man kan bo kvar i Tullinge också på ålderns höst. Till dessa ändamål finns det inga pengar. Nej de satsas istället det på det nya ”landmärket” som skall imponera på utomstående och som ska göra Botkyrka ännu mer ”spännande”.

Det går dock att få ett stopp på detta tänk. De 14 september 2014 är det val och då är det dags att ge Botkyrka en ny majoritet med Folkpartiet vid styret!

Lars Johansson

Folkpartiets blogg i Botkyrka

Annonser

Ett svar to “Om att sätta en kommun på kartan på gott och ont”

  1. fpbotkyrka Says:

    Reblogged this on Folkpartiet Botkyrka's Blogg and commented:
    Lars Johansson skriver ett väldig läsvärt blogginlägg om politiken i Botkyrka kommun på läns bloggen.

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: